Top Social

17 Kasım 2013 Pazar

Diyarbakır tarih boyunca bir Kürt merkezi miydi?

Diyarbakır tarih boyunca bir Kürt merkezi miydi?
Diyarbakır tarih boyunca bir Kürt merkezi miydi?
İşte bunlar hep yanlış algılar!

Diyarbakır'ın tarihi yanlış vurgulanıyor. Yine şu necip milletimizin algıları ile oynanıyor. Diyarbakır asırlardır Kürtlerin yaşadığı bir merkez falan değil.

Diyarbakır'ın 9.000 senelik tarihinde Kürt hakimiyetinde olduğu dönem iki asır bile tutmuyor. Kaldı ki bu süredeki Kürt hakimiyeti de tam bir hakimiyet midir, değil midir tartışılır. Şimdi Kuzey Irak'ı bazılarının Kürdistan sanması gibidir o zamanlar da...

Diyarbakır, Urfa, Şam, Bağdat, Kudüs...
Buralar hep peygamberler diyarı... Buralardan yükseldi hep medeniyetler... Ve tarih boyunca bütün milletler buralara hakim olmak istediler.

Hititler, Asurlular, Aramiler, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Makedonyalılar, Selevkoslar, Partlar, Ermeniler, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Şeyhoğulları, Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyübiler, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar Diyarbakır'a egemen oldular.

Daha da açık ifadesi ile Hristiyanlar, Yahudiler, Ermeniler, Türkler, İranlılar-persler, Araplar dahil herkes hakim oldu bu şehre ve bölgeye... Ama her nedense bizim şuur altımıza farklı mesajlar veriliyor. Zaten Diyarbakır tarih boyunca Kürtlerin merkezi imiş gibi bir algı oluşturuluyor. Bu tamamen siyasi ve maksatlı bir hareket tarzı. Tarihe de gerçeğe de uygun değil. 



Devamını sadece abonelerimiz okuyabilirler. Abone iseniz devamını okumak için buraya tıklayınız. Abone olmak için buraya tıklayınız.
ilk yorumu sen yap
Yorum Gönder